NYHET
Nu säkrar vi kompetensen i äldreomsorgen
Intervju med Andreas Persson, kommunalråd och Elin Rydberg, äldrenämndens ordförande
Idag möter vi kommunalrådet Andreas Persson (S) och äldrenämndens ordförande Elin Rydberg (S) .
Varför talar ni om att säkra kompetensen i äldreomsorgen?
Vi ser att det blir allt fler äldre som är i behov av vård och omsorg de kommande åren, berättar Andreas. Samtidigt ökar inte antalet i yrkesverksam ålder lika mycket. För att klara den utmaningen måste vi säkra kompetensen i äldreomsorgen. Äldre ska kunna lita på att de får vård och omsorg när de behöver det.
Det är ju lätt att säga men hur ska ni göra det?
När jag träffar våra undersköterskor i kommunen är de tydliga med att vi måste höja lönerna, förbättra arbetsmiljön och låta undersköterskor arbeta med det de är utbildade för, det vill säga vård och omsorg och jag tror att de har helt rätt, menar Elin.
Högre löner för vårdpersonalen är det något ni kommer satsa på?
I den budget vi lagt för 2025-2027 finns det pengar avsatta i en lönepott för att kunna höja lönerna mer än den kollektivavtalsenliga lönehöjningen. Detta har vi gjort ett antal år nu. Men det kommer att ta några år innan vi nått en lönenivå som är jämförbar med närliggande kommuner, påpekar Andreas.
Hur ska ni förbättra arbetsmiljön?
I kommunen har det nyligen införts ett friskvårdsbidrag men det är inte den enda lösningen. Vi har utöver detta nu under 2024 infört arbetsskor för vårdpersonalen, vilket kan leda till att fler har mer fotriktiga skor.
Vi har även arbetat mer inriktat för personalen i hemtjänsten som har höga sjuktal. Till exempel med en hälsocoach som ger rådgivning och motivation om arbetsbelastning, kost och hälsa. Vi har också ökat resurserna till hemtjänsten så de får mer tid mellan sina besök hos de äldre, för att minska personalens stress, berättar Elin.
Medarbetarna vill arbeta med vård och omsorg och inte så mycket kring arbete, hur ska ni lösa det?
Vi har redan påbörjat den resan. Tekniska kontorets personal som är specialiserade på till exempel bilvård, städning, vaktmästeri mm kommer framöver att kunna avlasta personalen i äldreomsorgen. Detta gör att vi lättare kan bemanna och kompetensförsörja våra äldreboenden och hemtjänsten, påpekar Andreas.
Men räcker verkligen det?
Nej, vi är bara i början av den resan, fortsätter Elin. Under 2024 har vi infört digitala inköp i hemtjänsten. Det innebär att vår personal kan vara mer tid hos våra äldre istället för att leta efter varor i affären och kånka tunga kassar (vilket kan leda till förslitna axlar och ryggar). Istället kan butikens personal som vet var varorna finns plocka ihop kassarna och chaufförer kan köra maten istället för att den ska bäras av hemtjänstens medarbetare. Det positiva med detta är också att de äldre kan vara mer involverade i inköpen genom att de får se butikens hela sortiment på en läsplatta.
Men är inte distributionen av varma lunchportioner det som stressar personalen mest?
Så är det helt klart! Under en kort tid runt lunchen ska 850 matlådor levereras ut till våra hemtjänsttagare. Medarbetarna stressar för att den varma maten inte ska hinna svalna och då tappa i näringsvärde. De äldre känner av personalens stress och de får inte tillräckligt med stöd i matsituationen eftersom personalen måste stressa vidare, berättar Andreas.
Kan man inte göra något åt det?
Det är precis det vi nu gör! I budgeten för 2025 får äldrenämnden i uppdrag att göra en plan för hur man kan införa digitala inköp även för lunchlådorna. Hur detta rent praktiskt kommer gå till är ännu inte klart men inriktningen är att hemtjänstpersonalen inte längre ska stressa med lunchlådor, samt att den äldre ska få fler valbara rätter att välja mellan så de inte blir hänvisade till att äta en av kommunen bestämd rätt vid ett klockslag som är förutbestämt, berättar Elin.
Men hur går det då för den som behöver specialkost?
De individer som behöver energiberikad kost, timbaler eller gelekost kommer fortsättningsvis få det levererat från kommunens kök, förtydligar Andreas.
Finns det fler positiva effekter med denna förändring?
Vår personal får mer tid att hjälpa äldre i måltidssituationen. Detta kan motverka den ensamhet vi ser hos äldre.